Tuesday, January 19, 2010

Madah Berhelah?
"Bacalah! Dengan nama Tuhanmu yang menciptakan." - Al-AlaqUsai Subuh pagi tadi, sambil membaca Al-Mathurat, saya berkira-kira untuk membeli buku. Sudah lama hobi membeli buku ini tidak diamal. Bukan kerana tiada nafsu, tapi tiada fulus. Saya hanya menelan liur melihat sahabat-sahabat berbelanja, shopping buku. Jeles ;).Alhamdulillah.


Allah Maha Mengetahui apa yang terdetik di hati. Allah kurniakan rezeki dan nikmat tanpa pernah berkira. Alhamdulillah, alhamdulillah.


Selepas subjek Kaedah Siyasah Syariyyah, saya sempat membeli 'beberapa' buah buku di APIUM. Buku-buku terbitan Universiti Malaya Press menjadi pilihan hati. Lebih-lebih lagi tentang skop Islam=Melayu, Melayu=Islam yang sedang dalam observasi.

Ketuanan Politik Melayu : Pandangan Kaum Cina - Thock Ker PongDemokrasi dan Dunia Islam : Perspektif Teori dan Praktik - Mohd Izani Mohd Zain (Penyunting)Pemerkasaan Tamadun Melayu Malaysia : Menghadapi Globalisasi Barat - Hashim Hj. Musa
Nasionalisme Melayu - William R. RoffIslam dan Masyarakat Melayu : Peranan dan Pengaruh Timur Tengah - Mohammad Redzuan OthmanEfektif Governan di Malaysia : Menurut Perspektif Islam - Sharifah Hayaati Syed Ismail (Editor)Ketika beriringan menuju ke surau APIUM untuk menunaikan solat zuhur, saya dan sahabat (Rohayu - minat juga membaca buku, katanya sudah beratus juga dihabiskan untuk membeli buku akhir-akhir ini) sempat berbicara tentang ilmu, cinta ilmu, cinta buku dan cinta pemikiran. Sempat juga saya bermadah,

"Bila manusia sibuk berbicara dengan manusia mengenai hati, kita sibuk berbicara dengan buku mengenai ilmu. Mencintai buku membuahkan cinta ilmu."


Madah ini bukan madah berhelah.

Madah ini adalah madah hikmah.

Cinta buku dan cinta ilmu.
" Memoir, Harapan & Perubahan "


Masturah Abu Bakar
Department of Islamic Political Science,
University of Malaya


(Kini sedang membaca buku 'Dua Wajah : Tahanan Tanpa Bicara' oleh Syed Husin Ali, kepunyaan Farhah. Buku ini buku kontroversi tentang ISA, kebobrokan dan kezaliman yang amat menjengkelkan. Bacalah.)

No comments: